Ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει έγκαιρη διάγνωση, η οποία επιτυγχάνεται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης θεραπευτικής αντιμετώπισης που μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου και αυξάνει την επιβίωση της ασθενούς.
Η μαστογραφία είναι το κύριο μέσο προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Η ηλικία έναρξης και η συχνότητα μαστογραφικού ελέγχου ποικίλλουν ανάμεσα στις διάφορες χώρες. Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τον Ελληνικό πληθυσμό, ο προληπτικός έλεγχος του πληθυσμού ξεκινά στην ηλικία των 40 ετών με μαστογραφία και κλινική εξέταση.
Σε κάθε περίπτωση ο κλινικός ιατρός θα κρίνει με βάση το ιστορικό της κάθε γυναίκας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μαστού της, για το εάν χρειάζεται συμπληρωματικός απεικονιστικός έλεγχος με υπερηχογράφημα ή μαγνητική μαστογραφία.
Αν και έχουν εντοπιστεί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, η ακριβής αιτία ανάπτυξης της νόσου δεν είναι γνωστή. Εντούτοις, υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του σχετικού κινδύνου εμφάνισης της νόσου, με την υιοθέτηση συγκεκριμένων καθημερινών πρακτικών και τρόπου ζωής.
Υγιεινή Διατροφή
Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωστή διατροφή και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών, η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών οξέων και η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων με χημικά πρόσθετα και ζάχαρη βοηθούν στην πρόληψη πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Το σωματικό βάρος πρέπει να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς η παχυσαρκία, μέσω της αύξησης των επιπέδων οιστρογόνων, έχει ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού και ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με την προσλαμβανόμενη ποσότητα. Αυτό συμβαίνει λόγω της επίδρασης του αλκοόλ που επεμβαίνει στο μεταβολισμό των οιστρογόνων. Αποφυγή καπνίσματος Αν και η συσχέτιση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του μαστού δεν είναι ξεκάθαρη, υπάρχουν μελέτες που ενοχοποιούν τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα για την εμφάνιση της νόσου. Η αποφυγή του καπνίσματος, όπως και για τους περισσότερους καρκίνους, θεωρείται πάντως προστατευτικός παράγοντας.
Αποφυγή καπνίσματος
Αν και η συσχέτιση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του μαστού δεν είναι ξεκάθαρη, υπάρχουν μελέτες που ενοχοποιούν τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα για την εμφάνιση της νόσου. Η αποφυγή του καπνίσματος, όπως και για τους περισσότερους καρκίνους, θεωρείται πάντως προστατευτικός παράγοντας.
Σωματική άσκηση
Η φυσική δραστηριότητα αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα που σχετίζεται άμεσα με τον καρκίνο του μαστού. Η σωματική άσκηση επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών και συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Η ήπια και τακτική σωματική άσκηση, που μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, ποδηλασία ή ήπια άθληση, αποτελεί ασπίδα κατά του καρκίνου του μαστού.