Πρόληψη

Αυτοεξέταση μαστών

Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο «όπλο» που έχουμε στα χέρια μας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Στην πρώιμη διάγνωση μπορεί να συμβάλλει και η αυτοεξέταση, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 20-40% των γυναικών με κακοήθεια στον μαστό ψηλάφησαν τη βλάβη μόνες τους.

Η αυτοεξέταση του μαστού σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πρέπει να γίνεται κάθε μήνα, από την 7η ημέρα έως τη 10η ημέρα του κύκλου. Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, επιλέγεται μια ημερομηνία στην οποία κάθε μήνα επαναλαμβάνεται η εξέταση.

Τα βήματα για μια σωστή αυτοεξέταση:

1. Σε χώρο με ικανοποιητικό φωτισμό, αφαιρείτε τα ρούχα σας και στέκεστε όρθια μπροστά σε ένα καθρέφτη. Εξετάζετε τους μαστούς σας για τυχόν αλλαγές στο μέγεθος, την υφή ή το χρώμα τους. Ελέγχετε για πιθανή εκροή υγρού από τις θηλές, για εισολκή ή ρυτίδωση στο δέρμα ή τις θηλές των μαστών, για διογκώσεις στους μαστούς ή τις μασχάλες που δεν προϋπήρχαν.

2. Υψώνετε τα χέρια σας σε ανάταση και παρατηρείτε τους μαστούς από όλες τις πλευρές.

3. Χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάκτυλα και εφαρμόζοντας ήπια πίεση, ψηλαφάτε κυκλικά ή ακτινωτά όλη την έκταση και των δυο μαστών, καθώς και τις μασχαλιαίες χώρες.

4. Η διαδικασία πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας το κάθε χέρι για τον έλεγχο του αντίπλευρου μαστού.

5. Η ψηλάφηση επαναλαμβάνεται σε ξαπλωμένη θέση με τη χρήση ενός μαξιλαριού πίσω από την πλάτη.

6. Η εξέταση κατά τη διάρκεια του ντους μπορεί να κάνει τον έλεγχο πιο εύκολο.

Η αυτοεξέταση είναι χρήσιμη για να γνωρίσετε το στήθος σας και να ανιχνεύσετε τυχόν αλλαγές, που θα πρέπει να σας οδηγήσουν έγκαιρα στον γιατρό σας. Εντούτοις, δεν αντικαθιστά ούτε τον ετήσιο κλινικό έλεγχο από τον εξειδικευμένο ιατρό, ούτε φυσικά τον προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία.

Ειδικά σε περίπτωση που ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, συμβουλευθείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για το πώς και πότε πρέπει να εξετάζεστε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεωφόρος Κηφισίας 23, Αμπελόκηποι T.K 11523

info@breastcure.gr