Παθήσεις Μαστού

Παθήσεις Μαστού Στον Άνδρα

Ο καρκίνος του μαστού είναι σχετικά σπάνιος, με συχνότητα εμφάνισης 1% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού ετησίως.

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στον άνδρα μοιάζουν με εκείνους  που αφορούν τις γυναίκες και είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό (ιδιαίτερα η ύπαρξη μεταλλάξεων BRCA1/2), η προηγούμενη ακτινοβόληση του θώρακα, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα ανδρογόνων και σύνδρομα όπως το σύνδρομο Klinefelter.

Τα συχνότερα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού στον άνδρα περιλαμβάνουν την παρουσία ογκιδίου, συνήθως ανώδυνου κοντά στη θηλή, την εισολκή ή εξέλκωση της θηλής και την παρουσία εκκρίματος από τη θηλή, συχνά με πρόσμιξη αίματος. Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να εμφανιστεί και διόγκωση στους μασχαλιαίους λεμφαδένες.

Το γεγονός ότι ο καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος στον άνδρα συχνά οδηγεί τους άνδρες που έχουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα να αναβάλλουν την επίσκεψη στον γιατρό. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψιν ότι, όπως και στη θεραπεία του γυναικείου καρκίνου του μαστού, η έγκαιρη διάγνωση και εδώ παίζει σημαντικό ρόλο στο ογκολογικό αποτέλεσμα και τελικά στην επιβίωση του ασθενούς.

Στην περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, απαιτείται κλινική εξέταση και απεικονιστικός έλεγχος με μαστογραφία ή και υπερηχογράφημα. Επί υποψίας καρκίνου, θα διενεργηθεί βιοψία με μια από τις κλασσικές μεθόδους, είτε κυτταρολογική εξέταση δια λεπτής βελόνης είτε ιστολογική με λήψη ιστοτεμαχίου. Σε γενικές γραμμές, οι αρχές της διαγνωστικής προσέγγισης είναι παρόμοια με αυτή της διερεύνησης όγκου μαστού στις γυναίκες.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού στον άνδρα είναι αντίστοιχη με τις γυναίκες και περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, αλλά και επικουρικές θεραπείες όπως ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και ορμονοθεραπεία, ανάλογα με το στάδιο της νόσου, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή.

Η χειρουργική επέμβαση στον άνδρα συνίσταται να είναι μαστεκτομή, καθώς η ασφάλεια των επεμβάσεων διατήρησης του μαστού, (ογκεκτομή/ευρεία εκτομή/τμηματεκτομή) δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς. Αντίστοιχα, για τη σταδιοποίηση της μασχάλης, εκτελείται συνήθως λεμφαδενικός καθαρισμός, καθώς η επάρκεια της βιοψίας του λεμφαδένα φρουρού είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Όσον αφορά τις επικουρικές θεραπείες, ισχύουν και στους άνδρες οι ίδιες βασικές αρχές που ισχύουν για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεωφόρος Κηφισίας 23, Αμπελόκηποι T.K 11523

info@breastcure.gr